Merikosken lukion opinto-ohjaus

Ohjeita valintoihin

Lukuvuonna 2017-18 kurssitarjottimella on uuden opetussuunnitelman mukaisia kursseja ja vanhan opetussuunnitelman mukaisia kursseja muille. Vanhan ops:n kurssit on merkitty w:llä (esim. wÄI4). Osa oppiaineista opetetaan jo kokonaan uudella ops:lla.

Jos olet aloittanut lukion ennen vuotta 2016 ja valitset uuden ops:n kursseja (ilman w:tä), TARKISTA TÄÄLTÄ, ETTÄ KURSSI VASTAA haluamaasi / tarvitsemaasi vanhan ops:n kurssia. Samasta taulukosta näet, mikä eLukion tai aikuislukion kurssi pitää valita, jos jokin päivälukion kurssi puuttuu.

Näin teet kurssivalinnat koko lukuvuodelle (tämä ohje koskee keväällä tehtäviä seuraavan lukuvuoden valintoja):

 1. Etsi Opinto-oppaasta lomake ”Opinto-ohjelman suunnitelma”. (Jos opas ei ole käsillä, löydät sen pdf-muodossa Merikosken lukion etusivulta.)
 2. Merkitse kurssit, jotka olet käynyt ja jotka vielä valmistuvat kuluvan jakson aikana.
 3. Merkitse oppiaineet, jotka ovat sinulle tärkeitä (kiinnostavia tai yo-kokeisiin valmistautumista varten tärkeitä).
 4. Avaa Wilmasta kurssitarjotin (vaihtoehtona on tehdä valinnat ensin paperiseen kurssitarjottimeen ja siirtää ne siitä kerralla Wilmaan). Huomioi, että valitset Wilmassa oikean lukuvuoden kursseja!
 5. Etene yksi oppaine kerrallaan. Valitse ensin jokaisesta aineesta loput pakolliset kurssit. Esimerkki: jos olet nyt ykkösellä, etsi ensin äidinkielen kurssit ÄI04, ÄI05 ja ÄI06 kaikista jaksoista ja valitse niistä itsellesi sopivimmat ryhmät. Valinnat tehdään keväällä koko seuraavan lukuvuoden ajalle (niitä voi myöhemmin tarvittaessa muuttaa).
 6. Kun pakolliset kurssit on valittu kaikista aineista, valitse yo-kirjoitusten kannalta tärkeät syventävät kurssit.
 7. Laske kurssimäärä. Huomioi, että osa kursseista on puolikkaita (puolikkaat on merkitty Opinto-ohjelman suunnitelmaan tähdellä).
 8. Mikäli kursseja ei ole vielä riittävästi, valitse lisää. Joudut ehkä valitsemaan myös sellaista, joka ei sinua kovin kiinnosta. Se on sitä yleissivistystä.
 9. Muistithan valita oporyhmäsi? Wilmassa on tiedote, josta löydät ohjeet opotuntien ja opon syventävien / soveltavien kurssien valitsemiseksi.

Tavoitekurssimäärät 3 vuoden aikataululla:

 • ykkösvuoden jälkeen 30 kurssia
 • kakkosvuoden jälkeen 60 kurssia
 • abivuonna 3. jakson jälkeen 75 kurssia

Jos sinulla on jatkettu suunnitelma (3,5 tai 4 vuotta), olet todennäköisesti tehnyt suunnitelmaa jo opon kanssa. Jos et, kannattaa ottaa opoon yhteyttä viimeistään valintojen tarkistamiseksi. Huomioi, että 3,5 vuoden opiskelu tarkoittaa 4. vuoden syksyn osalta vain ensimmäisen jakson opiskelua.

 

« Opiskelu lukiossa