Jatko-opintoihin hakeminen

Opintopolku.fi on Opetushallituksen ylläpitämä palvelu, jossa

  • voit etsiä tietoa koulutuksista (sisältää kaikki toisen asteen koulutukset, korkeakoulujen hakukohteet ja osan aikuiskoulutuksena järjestettävistä ammatillisista opinnoista).
  • järjestetään kaksi kertaa vuodessa kaksi eri yhteishakua (toisen asteen yhteishaku ja korkeakouluhaku) sekä lukuisia muita erillis- ja lisähakuja ympäri vuoden.

Jos tunnistaudut Opintopolkuun vahvasti (kirjaudut verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella), voit

  • tallentaa löytämiäsi kiinnostavia koulutuksia muistilistalle,
  • muokata hakulomakettasi hakuaikana,
  • vastaanottaa opiskelupaikan ja
  • ilmoittautua oppilaitokseen läsnäolevaksi.

Yhteishaussa asetat valitsemasi hakukohteet (=koulutukset) mieluisuusjärjestykseen. Sinulle voidaan tarjota yhtä paikkaa / yhteishaku (yhtä toisen asteen opiskelupaikkaa ja yhtä korkeakoulupaikkaa, jos haet molemmissa hauissa). Hakemiseen voi liittyä hakulomakkeen lisäksi ennakkotehtäviä, valintakokeita (joista jotkut ovat useammassa osassa) sekä liitteiden toimittamista hakemusta varten. Yhteishakuohjelma (Opintopolussa) neuvoo näissä. Noudata tarkoin annettuja määräaikoja. Jos myöhästyt, et ole mukana haussa. Huomaa, että kaikkiin valintakokeisiin ei välttämättä tule kutsua, vaan niihin pitää osata itse mennä. Tutustu siis ennen hakemista kunkin oppilaitoksen omaan Hakijan oppaaseen! Oppaita julkaisevat oppilaitokset ja / tai niiden koulutusohjelmat joko paperisena ja / tai verkossa.

Laki velvoittaa korkeakouluja varaamaan osan opiskelupaikoista ns. ensikertalaisille eli hakijoille, joilla ei ole syksyllä 2014 tai sen jälkeen vastaanotettua korkeakoulupaikkaa tai aiemmin suoritettua korkeakoulututkintoa.

Yhteishakujen ulkopuoliseen koulutukseen haetaan suoraan oppilaitokseen. Näistä kysytyimpiä ovat Poliisikoulu ja Pelastusopisto. Hakuajat eivät noudata yhteishakuaikoja.

Mainokset