Opiskele lisää!

Työhallinto edellyttää, että jokaisen nuoren, jolla ei ole ammatillista tutkintoa, on aktiivisesti hakeuduttava koulutukseen ja mikäli paikan saa, otettava se vastaan. Aktiivisella hakeutumisella tarkoitetaan vähintään kahta tutkintoon johtavaa koulutusta ja vähintään keväisin. Aktiivinen hakeminen myös tarkoittaa, että mahdollisiin pääsykokeisiin on osallistuttava eikä omalla toiminnallaan saa aiheuttaa sitä, että ei saisi opiskelupaikkaa. Tämä ns. hakuvelvoite alkaa jo abikeväänä. Lue TE-toimiston ohjeet täältä.

Ammatillisen (toisen asteen) tutkinnon voit suorittaa ammatillisten oppilaitosten ylioppilaspohjaisissa koulutuksissa tai ammatillisissa aikuiskoulutuksissa. Huomaa, että et voi hakea peruskoulupohjaisia paikkoja enää lukion suoritettuasi. Et myöskään voi käyttää peruskoulutodistustasi hakemisessa. Ammatillisia tutkintoja voi suorittaa myös joissakin kansanopistoissa. Osa koulutuksista on oppisopimuskoulutuksia eli tehdään työn ohessa ja osa normaalia päiväopiskelua, jolloin koulutukseen saa toisen asteen opintotuen. Ammatillisia opintoja tarjoavat Oulussa OSAO, Diakoniaopisto ja OPAO sekä monet aikuiskoulutusorganisaatiot. Väylät auki -sivustolle on koottu tietoa uudistuneista ammatillisista tutkinnoista.

Korkeakouluopinnot jakautuvat alempiin ja ylempiin tutkintoihin. Ammattikorkeakoulussa opiskelet ammatillisen, alemman korkeakoulututkinnon. Opiskelu kestää 3,5-4,5 vuotta tutkinnosta riippuen. Ammattikorkeakouluissa tarjotaan opintoja päiväopiskeluna sekä monimuoto-opiskeluna. Mikäli opiskelu on päätoimista, siihen saa opintotuen, vaikka se toteutettaisiin monimuotona. Ammattikorkeakouluopintoja tarjoavat Oulussa OAMK ja DIAK.

Yliopistossa opiskelet ensin alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatti) ja valtaosa opiskelijoista jatkaa sen jälkeen ylempään korkeakoulututkintoon (maisteri / diplomi-insinööri). Opiskelu kestää keskimäärin 3 vuotta (alempi tutkinto) + 2 vuotta (ylempi tutkinto). Vain muutamalla koulutusalalla alempi korkeakoulututkinto tuottaa jonkin ammatillisen pätevyyden (esim. lastentarhanopettaja ja oikeusnotaari). Alaa voit vaihtaa hakeutumalla kandidaatin tutkinnon jälkeen toisen alan maisterivaiheen opintoihin. Alanvaihtoväyliä saattaa yliopistokohtaisesti olla muitakin. Maisterivaiheen opintoihin voit hakeutua myös suoritettuasi saman alan ammattikorkeakoulututkinnon. Oulun yliopisto on monitieteinen ja perinteikäs yliopisto. Seuraavaksi lähin Lapin yliopisto tarjoaa paljon sellaisia opintoja, joita Oulusta ei löydy.

 

Mainokset